Iako njeni korijeni sežu od 1744. godine kada je uspostavljena prva saudijska država, modernu Kraljevinu Saudijsku Arabiju sa sadašnjim uređenjem osniva ʽAbdulʽazῑz ibn ʽAbdurraḥmān Ᾱl Saʽūd 23. septembra 1932. godine uvođenjem značajnih reformi koje su nomadsku zemlju preobrazile u državu blagostanja. Početak iskorištavanja nafte omogućio je pored političkih i ekonomske uspjehe, tako da je započeta izgradnja infrastrukture koja je Kraljevini osigurala napredak i ojačala njenu poziciju na međunarodnom planu.

Opis

Kraljevina Saudijska Arabija je smještena na Arabijskom poluotoku na jugozapadu Azije koji je kao kolijevka semitske porodice odnjegovao narode koji su kasnije migrirali u Plodni polumjesec i postali historijski Babilonci, Asirci, Feničani i Hebreji. 

U srednjem vijeku na ovom poluotoku je iznikao narod koji je u toku jednog stoljeća poslije svoje pojave zagospodario carstvom koje se prostiralo od obale Atlanskog okeana do granica Kine, carstvom većim nego što je bilo Rimsko carstvo na vrhuncu svoje moći. Arapi su zajedno sa carstvom izgradili i kulturu, te su vršili posredničku ulogu prenoseći intelektualne utjecaje grčko-rimske kulture u srednjovjekovnu Europu, što je dovelo do buđenja Zapada i renesanse. Najveći doprinos ljudskom napretku u srednjem vijeku u svim oblastima nauke i kulture dali su upravo Arapi.

Osnivanje Kraljevine Saudijske Arabije

Početak nove historije Arabije počinje sredinom 18 st. pokretom kojeg su započeli Muḥammad ibn ʽAbdulwahāb i Muammad ibn Saʽūd usljed čega je nastalo brzo širenje vlasti Ibn Saʽūda u centralnoj i istočnoj Arabiji. Njegova vlast se početkom 19 st. prostirala od Palmire do Omana i bila najveća upravna teritorija na Arabijskom poluotoku od Poslanikovog vremena. Ovo je bila prva saudijska država čija vladavina prestaje rušenjem prijestolnice Al-Dirʽiyya. Restauracija saudijske države je uslijedila za nekoliko godina osnivanjem druge saudijske države koja je trajala do 1891. godine. Nakon perioda stagnacije, pokret konačno oživljava obnovitelj saudijske države ʽAbdulʽazῑz ibn ʽAbdurraḥmān Ᾱl Saʽūd, da bi 23. septembra 1932. stvorio Saudijsko Kraljevstvo koje se pružalo od Perzijskog zaljeva do Crvenog mora. 

Kralj ʽAbdulʽazῑz ibn ʽAbdurraḥmān Ᾱl Saʽūd je u Kraljevstvu uspostavio visok standard sigurnosti, regulisao cijene transporta hadžija, uveo radio, bežični telegraf, telefon i autobuski saobraćaj. Nakon njegove vladavine koja je trajala do 1953., na tronu Kraljevstva su se smjenjivali njegovi sinovi Saʽūd (1953-1964), Fajṣal (1964-1975)Ḫālid (1975-1982), Fahd (1982-2005), ʽAbdullāh (2005-2015) i  Salmān ibn ʽAbdulʽazῑz, trenutni vladar Kraljevine.